Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /customers/2/4/2/socialnews.se/httpd.www/wp-content/plugins/caldera-forms/classes/core.php on line 3732 Social News - nyheter från svenska företag
Information från Nessims
  • Beni Ourain, marockansk tjock ullmatta

Experten: ”Så väljer du rätt mattor till ditt hem”

Här är vanliga inredningsmissen som får experterna att förundras.
Många svenskar glömmer bort mattan när de ska möblera sitt vardagsrum – ett misstag som kan bli både dyrt och tidskrävande.
– Då får man både betala extra och kanske vänta i sex månader eftersom det många gånger blir specialanpassade mattor som knyts för hand, säger Ali Amirbarghi på anrika mattbutiken Nessims.

Lyft ditt hem med en ny matta – här hittar du Sveriges bästa sortiment
Soffan är på plats, soffbordet likaså. Tavlorna är upphängda, den nya kopparlampan installerad och kanske har man även placerat ut den blommiga arvegodsfåtöljen på sin ultimata plats i vardagsrummet.
Det är först nu väldigt många svenskar börjar fundera på vilken matta som ska ackompanjera möblemanget, ett förhållningssätt som kan bli väldigt kostsamt, både sett till tid och pengar.
Hos Nessims, en av Sveriges mest anrika mattbutiker som grundades i Malmö redan 1914 av den bulgariske affärsmannen Jean Nessim, är man minst sagt förundrade över fenomenet.

”Ett klassiskt huvudbry”

– Ja, detta kundförfarande är ett mycket klassiskt huvudbry för oss mattsäljare. Visst är vi duktiga och lyckas nästan alltid matcha in en matta även till de mest omöjliga inredningarna. Men då får man både betala extra och kanske vänta i sex månader eftersom det många gånger blir specialanpassade mattor som knyts för hand. Vill man komma billigare och snabbare undan får man helt enkelt lära sig att planera in mattköpet i ett tidigare stadium. Helst redan i samband med soffinköpet, säger Ali Amirbarghi.
Finns det andra saker som man ska tänka på när man väljer en matta till vardagsrummet?

– Mattans längd bör vara minst lika lång som soffan och gärna 20 centimeter till. Bredden anpassas så att mattan som minst ligger intill soffans ben och att man får ett bra avstånd till sitt bord. Om du har en hel soffgrupp, binds den samman på ett harmoniskt vis om du placerar soffan 20 centimeter in på mattan.

Behöver du hjälp med att välja rätt matta? Hos Nessims hittar du Sveriges vassaste mattexperter
Enligt Ali Amirbarghi är en lite tjockare ullmatta det bästa valet till soffgruppen, dels för att den är skönast men även ur städ- och allergisynpunkt.

”Fångar upp dammpartiklar”

– Man vill ju oftast ha en mjuk yta att sätta fötterna på samtidigt som den ulliga ytan också absorberar ljud väldigt bra. En ullmatta av lugg har också den fina egenskapen att fånga upp dammpartiklar som yr runt i luften och som sen är enkla att dammsuga bort. Det finns undersökningar som visar att det i rum täckta med ullmattor med lugg kunde konstateras 30 procent färre dammpartiklar i luften jämfört med rum med hårda golv. Det är ju ganska enkelt att själv se hemma var dammråttorna brukar vara och hur lätt de flyger upp av minsta lilla luftrörelse.
Hur ska man tänka när det gäller färg och design?
– En mörk matta kan få ett rum att kännas mindre. Men den ger även rummet en mycket ombonad och hemtrevlig atmosfär. En ljus matta kan öka rymden i ett rum, en färgglad matta ger liv åt ett enfärgat möblemang och en enfärgad matta binder samman en mer färgglad eller brokig samling möbler. En välplacerad matta i rätt färg låter möblerna komma till sin rätt och förskönar hela rummet. En matta utan centrummedaljong ger dig större frihet vid möblering medan en matta med medaljong uppmuntrar till en symmetrisk placering. Ett vackert golv framhäver mattan. Så även om man ska vara noga med att inte köpa en för liten matta, är det samtidigt vackert om en bit av golvet tittar fram.
Lyft ditt hem med en ny matta – se Nessims gigantiska utbud här

Nessims superguide till att hitta den rätta mattan:

Hallen:
”Här får man det första intrycket av någons hem eller företag. Är man inredartypen, klassikern, snåljåpen eller slarvpellen? Välj ett mönster och en färg som du tycker är tilltalande för din personlighet. Här ska du oftast lägga en matta av bättre kvalitet som tål att slitas på utan att den blir ful inom en snar framtid. Mattan bör även tåla att lämnas in för rengöring utan att tappa skenet. Generalfelet många gör är att lägga en billig syntetkvalitet som marknadsförs som dörrmatta eller entrématta utan några upphetsande mönster eller färgkombinationer. Dessa kvaliteter får bytas ut ganska ofta, ser inget vidare ut och blir därmed även dyrare i längden. Många vet inte att en bra handknuten ullmatta tål att slitas på i årtionden, är naturligt smutsavvisande och att det finns 1 000-tals moderna eller orientaliska mönster- och färgkombinationer”.

Köket:
”Den plats i hemmet man vistas i mest och som tyvärr också brukar prioriteras sist ur mattsynpunkt. Många vet helt enkelt inte att det finns mattkvaliteter som lyckas stå emot matfläckar vid köksbordet eller fettet som stänks vid matlagning. En del lägger en vävd plastmatta som lätt kan torkas av eller en bomullstrasmatta som kan tvättas i maskin. Det fungerar givetvis med plastmattan, men den fyller ingen funktion som matta. Spiller man på den så rinner vätskan lätt igenom väven och man får därför även torka upp på golvet och baksidan av mattan. Och att gå på en plastmatta är lika hårt och kallt som att gå på det bara golvet. Trasmattor är ofta av bomull vilket är ett material som lätt absorberar fläckar och därför måste tvättas ganska ofta för att hållas rena. De slits också mycket av tvättandet. Vi rekommenderar antingen handvävda ullmattor under köksbordet eller ullmattor med lugg. Det är svårt att peka på en trend här. Under de senaste åren har vi sett allt från sparsmakade mönster och färger till moderna designade färgglada mattor, klassiska orientaliska mattor och slitna återreproducerade mattor i vintagestil”.

Matsalsbordet:
”Som tumregel bör mattan gå 50-60 centimeter utanför bordets kanter. Den marginalen behövs för att man skall kunna sitta bekvämt vid bordet med stolen utdragen utan att hamna utanför mattan. Under matsalsbordet är det samma råd som när det gäller mattorna till köksbordet. Men många brukar oftast kosta på sig en finare matta under matsalsbordet än köksbordet. Anledningen till detta är bland annat att man inte nyttjar sitt fina matsalsbord lika ofta som köksbordet och därför vågar lägga en finare och bättre orientmatta därunder. Vill man följa de aktuella trenderna slaviskt blir det så klart ganska dyrt att byta ut den större matsalsmattan ofta. Man kan istället lägga en handvävd ullmatta som i dag finns i många olika variationer när det kommer till mönster och färger. Väljer man en med bra ullkvalitet så uppfyller mattan sitt syfte galant, till byttåliga priser dessutom”.